Duurzame impact

Waar wij voor staan met de Zwier-keuken!

In onze Zwier keuken draait het om wat eerlijk groeit en bloeit, waar elk ingrediënt gelijk is en de aarde nooit verliest. Biologisch, verspillingsvrij, lokaal en boordevol liefde.
Geschreven door:
Sophie

Waar wij voor staan met de Zwier-keuken!

In onze Zwier keuken draait het om wat eerlijk groeit en bloeit,
waar elk ingrediënt gelijk is en de aarde nooit verliest.
Biologisch, verspillingsvrij, lokaal en boordevol liefde.

In de Zwier-keuken koken we met aandacht én hebben we de droom om steeds beter met de natuur samen te leven. Daarom koken we vegetarische maaltijden met verse, biologische en zo veel mogelijk lokale ingrediënten. Duurzaamheid is voor ons een belangrijk speerpunt. Maar hoe kunnen we mooie gerechten serveren die ook toekomstbestendig en dus duurzaam zijn? Wij proberen zoveel mogelijk plantaardig te koken, maar de alternatieven voor dierlijke producten bevatten vaak ingrediënten die minder gezond zijn. We proberen dit dus zoveel mogelijk in balans te houden. En als we dierlijke ingrediënten gebruiken, kijken we naar de herkomst hiervan. Maar dan stuiten we op een ander moeilijk vraagstuk. Gaan we voor lokale initiatieven of kopen we in bij de biologische groothandel? Bij de lokale boeren weten we dat de dieren een goed leven hebben gehad, maar veel merken die een Demeter keurmerk hebben, zouden ook van een goede herkomst moeten zijn. Ook hier blijven we naar de ontwikkelingen van de markt kijken, het aanbod lokaal en bij de leverancier. Want, als we bij de leverancier inkopen scheelt dat extra CO2 uitstoot doordat alles gewoonweg met een leverancier wordt gebracht. Maar is dat wel zo? Waar komt de melk, kaas, boter van de groothandel vandaan? En hoeveel km-er hebben de producten al afgelegd voordat ze bij ons komen? Dit zijn veel vragen en het is niet zo makkelijk om achter de antwoorden te komen. 

Ook voedselverspilling heeft veel impact op het milieu, en daarom streven wij ernaar zo min mogelijk eten weg te gooien. We koken met meerdaagse menu’s, waardoor we ingrediënten slim kunnen inkopen. En elke zondag serveren we de Verspil-0-lunch met alle restjes van het weekend, waarmee we een creatieve lunch op tafel zetten.

We passen ook verschillende technieken toe om verspilling tegen te gaan, zoals inmaken en wecken – van kimchi tot jam. Op deze manier kunnen we groenten en fruit langer bewaren. Wist je dat je de bladeren van een bloemkool kunt eten? Bij veel huishoudens belandt dit in het GFT-afval, wat zonde is. Je kunt superlekkere dingen maken met schillen, bladeren, wortels en bloemen van groenten, dus het zou zonde zijn als dat in de afvalbak belandt!

Wat ook tof is; we hebben 516 zonnepanelen, waarop we de keuken kunnen laten draaien als er genoeg zon is en we zijn al aan het onderzoeken hoe we met batterijen kunnen gaan werken om niet meer van het net afhankelijk te zijn.

Op deze manier blijven we kijken naar nieuwe alternatieven en doen zoveel mogelijk ons best om te helpen met een betere toekomst voor Moeder Aarde.

In beweging

Over mijn 7 verschillende levens

In beweging

Van zaaien komt oogsten

Mens Zijn

Als AI mijn werk overneemt… wat blijft er dan van mij over?

In beweging (professioneel)

Stadsfort Zwier: onze nieuwe plek voor grote groepen

Persoonlijke ontwikkeling (professioneel)

Moedig Leven: Het verschil tussen hard werken en hart werken

Duurzame impact (professioneel)

Ont-wikkelen: Terug naar je authentieke zelf

Alle inzichten
Alle inzichten

Ben jij klaar voor de volgende stap?

Wij Zijn Bloei, het zusje van Zwier, organiseert het hele jaar door unieke en specifieke groepsprogramma's gericht op lichaamswerk, verdieping, persoonlijke groei en coaching. Klaar om te bloeien? 

Bekijk onze programma's
Bekijk programma's
Drie personen die buiten yoga aan het doen zijn

Ben jij klaar om met je team te verbinden?

Wij helpen teams graag op weg die willen groeien, in werk en verbinding

Bekijk ons aanbod
Bekijk programma's
Telefoons in social box