Zwier staat voor mij voor stromende energie
7295
post-template-default,single,single-post,postid-7295,single-format-standard,bridge-core-2.1.8,,qode-title-hidden,transparent_content,qode-theme-ver-20.5.1,qode-theme-bridge,hide_inital_sticky,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Zwier staat voor mij voor stromende energie

Haven Winkeloord is in transitie. De 3e generatie kruipt langzaamaan achter het roer. In deze transitie-blog schrijft deze nieuwe generatie over het proces en alle hobbels, kuilen en fijne momenten die daarbij langskomen.

De afgelopen tijd kom ik op verschillende gebieden het thema veiligheid tegen. In gesprekken met mijn zus, in mijn contact met Wouter, tijdens een sollicitatiegesprek op mijn werk, in de havenlijntjes (familie gesprekken over Zwier bij Winkeloord).

De plek van de haven betekent voor mij ook veiligheid. Het gevoel dat ik daar naar terug kan om tot rust te komen, is me veel waard. Ik realiseer me dat dat ook een groot goed is. In mijn werk en in het nieuws hoor en lees ik zoveel verhalen dat mensen zich onveilig voelen. En als ik eerlijk ben voel ik me ook best vaak onveilig.

Hoe kan ik me nu onveilig voelen? Onveilig voel ik me als ik vanuit de oude (gevoels)laag functioneer. De laag waarin ik angstig naar de wereld kijk en bang ben dat ik het niet goed doe. Er is ook een andere laag, de laag van stromen en zwieren. Waarvan je weet ‘dit gaat de juiste kant uit én ik weet niet waarheen’.

We hebben nu bijna een seizoen gedraaid, een succesvol seizoen! We hebben op ons gevoel en op de stroom gebouwd. Cock heeft ruimte gegeven om groots te denken, Yordi heeft zijn grote plannen uitgesproken, Maris heeft de grote plannen vertaald naar sfeer, Marjo en Wouter hebben gesteund en ik heb gevoeld.

Echter als we gaan zwieren, als we gaan stromen en niet weten waar het heen gaat, merken we ook dat er behoefte is aan controle. Voor de één is dit zekerheid op visionair kunnen blijven werken voor de andere financieel controle of zekerheid van behoud van harmonie. In mij komt de laatste tijd de vraag op; wanneer kan je vertrouwen op de stroom en wanneer moet je stappen ook concreter maken, zodat je kan toetsen en bijsturen. En wanneer wordt dat dan weer behoefte aan controle?

Vroeger was ik altijd van de grote dromen, ik voelde een richting en ging die kant uit. De laatste tijd merk ik dat het toetsen, uitproberen en tastbaar maken, de richting kan versterken of bijstellen. Zodat een keuze daarna nog sterker gemaakt kan worden. Het concreter maken vind ik vaak spannend. Je kan stuiten op weerstand van jezelf of van de ander, het kan dan even voelen als een wespennest, waarin ik me onveilig voel. Toch ervaar ik ook steeds dat als ik dit uitspreek en wel stug doorzet om helder te krijgen wat de concrete stappen dan zijn, de koers daarna sterker zal aan voelen. 

Precies hier zitten we ook met Zwier, de grote flow hebben we gevolgd. We kunnen nu een laagje dieper gaan voelen, wat zal de volgende stap zijn. Dit is een spannend proces, het raakt allemaal onze patronen en ideeën over elkaar en van Zwier. Deze zullen worden opgeschut, aangeraakt en we hebben voldoende veiligheid opgebouwd, zodat we dit komend najaar kunnen aangaan.

Stromen op een veilige plek, dat is Zwier bij Winkeloord voor mij.

X Esther

4 Reactie's
 • Inge Linde
  Geplaatst op 16:09h, 19 september Beantwoorden

  Mooi geschreven Esther!

 • Merlijn
  Geplaatst op 16:34h, 19 september Beantwoorden

  Mooi geschreven Esther. Ik zwier graag weer mee. Ben benieuwd wat de toekomst brengt.
  Dromen worden waarheid als je je hart blijft volgen en vertrouwen hebt in de toekomst en de mensen om je heen en in jezelf. Soms voelt dat onveilig, want je stapt in een nieuwe wereld. Maar we geven er altijd maar weer een positieve zwier aan. Het leven is tenslotte een groot leerproces.

 • wilma van der wolf
  Geplaatst op 22:37h, 19 september Beantwoorden

  De volgende nieuwjaarsboodschap mag jij voor ons schrijven Esther! Kus van Henk en Wilma

 • Carla
  Geplaatst op 10:34h, 03 oktober Beantwoorden

  knuffel. van Carla

Geef een reactie