Wie A zegt moet ook B zeggen… Of toch niet?
4562
post-template-default,single,single-post,postid-4562,single-format-standard,bridge-core-2.1.8,,qode-title-hidden,transparent_content,qode-theme-ver-20.5.1,qode-theme-bridge,hide_inital_sticky,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Wie A zegt moet ook B zeggen… Of toch niet?

Haven Winkeloord is in transitie. De 3e generatie kruipt langzaamaan achter het roer. In deze transitie-blog schrijft deze nieuwe generatie over het proces en alle hobbels, kuilen en fijne momenten die daarbij langskomen.

Kinderen die in Nederland opgroeien leren: ‘Wie A zegt, moet ook B zeggen’. Toch heb ik de laatste jaren ervaren dat deze instelling me ook in de weg kan zitten. Kosten wat kost doen wat je hebt afgesproken is voor mij niet altijd goed. In de afgelopen jaren heb ik geleerd steeds meer naar mijn eigen gevoel te luisteren. Mijn lijf geeft eigenlijk altijd goed aan als ik een grens dreig over te gaan. Als het tijd is voor meer rust of wanneer ik mezelf te ‘vol’ plan. Nu ik volledig voor de haven heb gekozen merk ik bij mijzelf dat dit innerlijk kompas alleen maar sterker wordt. Als ik eerlijk en zorgvuldig luister naar mijzelf weet ik wat goed is. Dit geldt voor mijzelf persoonlijk, maar ook voor wat voor mij goed voelt in het hele haven-proces.

Afgelopen week deed zich weer een mooie ‘testcase’ voor. Zes weken geleden zijn we gestart met de promotie van het Bewust Buiten Amsterdam Weekend (BBA). We hadden onszelf tot doel gesteld om minimaal 35 – maximaal 50 deelnemers toe te laten. Dat moet toch lukken? Vol enthousiasme gingen we aan de slag met opzetten van workshops, draaiboek, catering, flyers, plattegrond enz. Ik had er super veel zin in!

Bewust Buiten Amsterdam Weekend

BBA Square

 Bewust.Buiten.Amsterdam

Een weekend ontstaan vanuit de gesprekken met verschillende coaches op het gebied van Bewustzijn en Persoonlijke Ontwikkeling. Voor ons ontstond het idee van BBA vanuit de wens te experimenteren met de samenwerking met de coaches, met het bereiken van de nieuwe doelgroep en het aanbieden van bewuste ontspanning. Het idee van een mini-festival van vrijdagavond t/m zondag met een super relaxte sfeer, lekker en gezond eten, inspirerende workshops, fijne yoga, verhalenvertellers en muziek bij het kampvuur. Een weekend voor jezelf. Om tot rust te komen en te leren over jezelf en de anderen om je heen. Mini, omdat er plek is voor 50 deelnemers.

Afgelopen week merkte ik bij mezelf ineens dat de spanning toenam. De kaartverkoop viel tegen. We kregen vanuit verschillende hoeken de vraag of er ook dagkaarten beschikbaar waren. Uhm.. in principe niet, want dat resulteert in een serieus andere sfeer dan wanneer je van vrijdag t/m zondag aanwezig bent. We hebben besloten uiteindelijk besloten om toch de dagkaarten in te zetten, aangezien de weekendkaarten onvoldoende werden verkocht. Het voelde alleen al als een klein lekje in het concept. Maar dat gevoel negeerden we nog even, want: ‘wie A zegt, moet ook B zeggen’ en ‘the show must go on’.

Tot ik twee dagen na het openstellen van de dagkaarten alleen thuis was en onrust voelde in mijn lijf. Iets voelde niet goed. Was ik te druk? Lag er teveel op mijn bordje? ’s Avonds op de bank in gesprek met Yordi, kwam ineens (zonder dat ik het van te voren wist dat dit het was), het hoge woord er uit: ‘ Ik weet niet of we BBA door moeten laten gaan’. In datzelfde gesprek gaf Yordi aan dat hij hetzelfde gevoel, achteraf gezien, ook had opgemerkt. Hij had het genegeerd, want: ‘wie A zegt, moet ook B zeggen’ en ‘the show must go on’.. De dag erna in gesprek met Maria en later ook met Esther, kwamen zij beiden tot dezelfde conclusie; we kunnen de beleving die we voor ogen hebben voor het BBA weekend voor de deelnemers niet garanderen. En dat willen we wel! Toen kwamen we tot de beslissing om het BBA weekend uit stellen. Zodat we meer tijd hebben om mensen te laten weten wie we zijn en om ons netwerk in de nieuwe doelgroep te vergroten.

En dat voelt goed. Super goed zelfs! Luisteren naar wat je ergens van binnen eigenlijk al weet. Dat is zoals ik wil leven. Dat is het kompas dat we met z’n allen inzetten om de transitie van de haven vorm te geven. A zeggen doen we nog steeds. Maar soms blijkt dat B toch niet lukt, niet goed voelt of niet kan. Voor ons is het goed om hiernaar te luisteren. We kunnen met opgericht hoofd en rechte rug naar buiten treden en zeggen: ‘Sorry, we dachten echt dat B na A zou komen, maar het blijkt toch niet zo te zijn..’.

En dan nog één toevoeging, dan is de cirkel weer rond ;-). Om dat innerlijk kompas te kunnen gebruiken, heb je voldoende rust en ruimte voor jezelf nodig. Voor mij betekent dat tijd-voor-mij, zodat ik kan afstemmen op mezelf in plaats van op anderen. Want ontspannen voel ik niet alleen beter mijn eigen kompas, ik ben dan ook leuker! 😉

Liefs, Mariska

5 Reactie's
 • Joke Wiers
  Geplaatst op 14:01h, 16 augustus Beantwoorden

  Het ideed is leuk hoor misschien kan je via radio Noord Holland meer reclame maken op zondag morgen mag je naar de studio bellen. Om te vertellen dat er wat te doen is er zijn een hoop mensen die daar naar luisteren want het is meteen op de radio. Grt Joke

 • matjedenhartog
  Geplaatst op 17:55h, 16 augustus Beantwoorden

  Mariska juist die rust die jullie inplannen heb je nodig om van
  A naar B te gaan een stap op de plaats is niet verkeerd maar geeft
  soms het juiste inzicht.
  Het hele team veel wijsheid toe bedacht.
  gr Oma.

 • Tim
  Geplaatst op 21:09h, 16 augustus Beantwoorden

  Mooi (en leerzaam:) om te lezen hoe jullie hiermee om zijn gegaan en hoe jullie keus tot stand is gekomen.. Er ontstaat vast nog veel moois! Liefs, Tim

 • Peter Clausman
  Geplaatst op 07:55h, 17 augustus Beantwoorden

  Heerlijk blog. Wordt er meteen een beetje meer ontspannen van!

 • Bert
  Geplaatst op 09:48h, 01 september Beantwoorden

  Verstandige keuze, zeker als B niet leidt tot het gewenste resultaat. Dit soort beslissingen zal je wel vaker moeten nemen, al is het alleen maar om de kwaliteit van jullie concept te bewaken. Uiteindelijk blijft het ondernemen en dat is niet altijd een A-B-C-tje. Dat BBA-weekend komt er vast nog wel en dan met voldoende gemotiveerde deelnemers. Succes de komende tijd.

Geef een reactie