Enthousiasme & Bevestiging van Architecten
3188
post-template-default,single,single-post,postid-3188,single-format-standard,bridge-core-2.1.8,,qode-title-hidden,transparent_content,qode-theme-ver-20.5.1,qode-theme-bridge,hide_inital_sticky,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Enthousiasme & Bevestiging van Architecten

Haven Winkeloord is in transitie. De 3e generatie kruipt langzaamaan achter het roer. In deze transitie-blog schrijft deze nieuwe generatie over het proces en alle hobbels, kuilen en fijne momenten die daarbij langskomen.

Soms, op grijze dagen, ’s avonds in bed, na een lange dag werken, komt er zo’n beer om de hoek kijken die zegt: ‘Zijn er eigenlijk wel mensen die naar jullie ‘ontspan-oord’ willen komen?’. Op deze momenten probeer ik mijzelf aan te leren om een ‘dansje’ met deze beer te doen om zo de zorgen en bezwaren weg te laten glijden. Best moeilijk nog…..

Maar dan ineens wordt weer bevestigd dat de visie die we hebben voor ogen hebben voor Winkeloord, zo gek nog niet is… In gesprek met Koen de Boo en Esther de Graaf van Plein06 hebben we begin mei 2016 besloten om samen met hen verder te gaan in het ontwerp proces voor de haven en door te stomen naar een Voorlopig Ontwerp (VO). In de komende maanden duiken we, onder leiding van Plein06, verder het ontwerp-proces in. Hierin maken we keuzes over de indeling van het terrein, wordt er naar technische oplossingen gekeken en het gebruik van materiaal en soorten beplanting. Om dit traject zorgvuldig te kunnen doen, zijn we bezig met het samenstellen van een VO-team. Esther van Plein06 neemt de ‘landschappelijke honneurs’ waar en gaat zorgen voor een integraal geheel. Koen van Plein06 treedt op als adviseur die het grote geheel in de gaten houdt en ons ondersteunt om het beste uit alle betrokkenen halen. Technisch bureau Tauw zal ons bijstaan in alle civiel technische vraagstukken. In alles wat we nieuw gaan ontwikkelen is duurzaamheid een belangrijk aspect. Guido van Els van H20 denkt mee om mogelijkheden en oplossingen in duurzame (energie)systemen te vinden. Verder zal Cor Staal, een goede van Cock en Marjo, met veel kennis in de bouw, met ons meekijken en adviseren waar nodig. 

En dan ontbreekt er nog een belangrijke schakel: de architect die met ons de Logeerhuisjes en de Huiskamer (ontvangstruimte) ontwerpt. Na een oproep op LinkedIn hebben we meer dan 50 reacties gekregen van architecten die graag mee willen werken aan onze droom.. Sjee, wat een keuze! Van deze 50 hebben we er 6 geselecteerd en aan hen hebben we gevraagd een schetsontwerp te maken van een Logeerhuisje.

Plein06 2by4 architecten Haven Winkeloord Vinkeveense Plassen Buitenplaats

We ontvingen van 6 bureau’s deze inspirerende ontwerpen; Hoyt Architecten, Blauw Architecten, Global Architects, Zeinstra Verbeek Architecten, Lab03 en 2by4-architects.

En hier kwam nogmaals de bevestiging op onze visie. Alle architecten reageerden super enthousiast op ons verhaal. En na twee weken hebben we echt toffe schetsontwerpen toegestuurd gekregen. Hoe en wat moet je dan kiezen? Er volgen nog een aantal gesprekken en dan zal er een knoop doorgehakt moeten worden. Met welk bureau gaan we verder bouwen aan de droom Winkeloord 3.0. Een traject waarin we ongetwijfeld enkele jaren met elkaar op zullen trekken. We kregen al de vraag: ‘Wat zijn dan de keuze-criteria?’. Mijn eerste reactie is: ‘Het moet goed voelen!’. Maar, selecteer je daar de beste match mee? Gelukkig zijn we met z’n vijven en heeft ieder zijn/ haar eigen specifieke input. Samen kijken we naar: kennis, kunde, match, fijn gevoel, creativiteit, mate waarin ze ons kunnen uitdagen en prikkelen, kosten en begeleiding in het (bouw)proces. Dan zullen we toch wel een goede keuze kunnen maken. En, zeg ik maar weer tegen mezelf, goed blijven voelen in het hele proces. Dan weet je of we op de juiste weg zijn.

En als de twijfelbeer weer langskomt (wat ie ongetwijfeld doet ;-), dan maar weer een dansje..

Hoe komt zo’n Voorlopig Ontwerp dan tot stand?

De eerste stap is een kennismaking met alle betrokken partijen om tafel. Klikt het? Is de dynamiek fijn? Verstaan we elkaar? In die eerste kennismaking zetten we de grove lijnen neer van de komende maanden.

Het doel van het VO

Het SchetsOntwerp dat plein06 voor de haven heeft gemaakt vormt de ruimtelijke verbeelding van de droom die wij voor ogen hebben. Deze schets als dé waterrijke buitenplaats van Amsterdam is de basis voor het Voorlopig Ontwerp waar we mee aan de slag kunnen richting realisatie. Voor ons is het essentieel dat de visie van Winkeloord als plek om te ontspannen in het ontwerp overal terug te voelen is. Daarnaast komt er ook een antwoord op de vraagstukken: Wat is duurzaamheid, wat is voor ons daarin belangrijk? Wat is haalbaar met de veengrond? Welke keuzes maken we daarin? Wat zijn de kosten van de verschillende onderdelen?

Resultaat van het VO

• Een voorlopig ontwerp voor de buitenruimte dat alle maatvoering, technische principes en details toelicht. Het geheel geeft uitsluitsel over te kiezen materialen en beplantingen, het geeft inzicht in kosten en hoeveelheden om daarmee tot een integraal, realistisch plan te resulteren. Er zullen geen grote vragen meer bestaan omtrent de invulling van het ontwerp.
• Plein06 verwerkt de kennis en resultaten van de aangehaakte disciplines die van invloed zijn op de inrichting van de buitenruimte in het voorlopig ontwerp tot een integraal geheel.

Liefs, Mariska

6 Reactie's
 • Pieter
  Geplaatst op 17:17h, 26 juni Beantwoorden

  Leuk stukje weer hoor!

  groeten,
  Pieter

 • Anneke van Teeseling
  Geplaatst op 18:12h, 26 juni Beantwoorden

  Grote veranderingen, maar ik ben heel benieuwd hoe het gaat worden. Ken de familie al toen de koeien nog in de wei stonden.
  Anneke van Teeseling van Coeverden

 • matjedenhartog
  Geplaatst op 18:22h, 26 juni Beantwoorden

  Lieve allemaal, tja die beer zal nog weleens op jullie pad komen. Zoveel nieuwe dingen voor de toekomst en de tijd is zo onderhevig aan veranderingen. Ga uitproberen wat je op het oog hebt en stuur die beer het bos in.
  VEEL SUCCES, OMA

 • Carla
  Geplaatst op 19:24h, 26 juni Beantwoorden

  –stap voor stap–
  Je hebt ook hele lieve knuffelberen.?

 • Johan Griffioen
  Geplaatst op 20:45h, 26 juni Beantwoorden

  Heel veel sterkte met de te maken keuzes. Er komt nu wel meer grijpbaars waar je uit kan gaan kiezen.

  Johan

 • Bert
  Geplaatst op 15:25h, 27 juni Beantwoorden

  Leuk om weer even bijgepraat te zijn. Ben benieuwd naar het resultaat van jullie keuzeproces. En die beren……die kunnen dansen als de beste. Zeker met jou als danspartner:-)

Geef een reactie