Ommezwaaien & Koersen
763
post-template-default,single,single-post,postid-763,single-format-standard,bridge-core-2.1.8,,qode-title-hidden,transparent_content,qode-theme-ver-20.5.1,qode-theme-bridge,hide_inital_sticky,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Ommezwaaien & Koersen

Haven Winkeloord is in transitie. De 3e generatie kruipt langzaamaan achter het roer. In deze transitie-blog schrijft deze nieuwe generatie over het proces en alle hobbels, kuilen en fijne momenten die daarbij langskomen.

Weten jullie wel zeker dat jullie de juiste keuze maken? Moeten jullie je wel zo sterk focussen op één doelgroep? Hoe houden jullie het schip op koers, zonder dat het ten ondergaat aan alle nieuwe ontwikkelingen en ideeën? Regelmatig komen deze terechte vragen langs in de gesprekken die we voeren binnen het team, familie en vrienden.

Hoe meer ik hierover nadenk, hoe meer ik voel; JA, we maken zeker de juiste keuze! En; JA het is goed dat we kiezen voor deze Specifieke doelgroep. Wat de uitkomsten zullen zijn, dat kunnen we niet overzien.. Mijn JA gaat dan ook vooral over de wijze waarop we tot onze keuzes komen en nog meer over de manier waarop we de veranderingen inzetten.

Wat is dan eigenlijk de manier waarop we de ommezwaai van de Haven inzetten?

Allereerst, er lopen verschillende processen naast elkaar, die samen koersen naar de ommezwaai van de Haven. Zo hebben we bijvoorbeeld de afgelopen maanden een proces met Plein06 doorlopen, om de plannen meer concreet en visueel te maken. Gaan we binnenkort het concept indienen bij de gemeente voor het nieuwe bestemmingsplan. Worden de veranderingen een klein beetje meer zichtbaar op het terrein. Zijn we actief met het team op zoek naar hoe ook zij op hun manier bij kunnen dragen aan de ommezwaai.

Verder is een heel belangrijk element, zoals Maris in haar vorige blog schreef, FOCUS. Dat is onze grote vriend; eerst dit, dan dat… Hier zullen we elkaar steeds opnieuw aan herinneren. Met soms als gevolg, dat andere projecten of processen (helaas) later pas kunnen worden opgepakt, ‘ik heb geen tijd om me te haasten’. 

Haven Winkeloord Vinkeveense Plassen Ik heb geen tijd om me te haasten

Een ander essentieel element is onze ‘businessmodel gereedschapskist’. In plaats van het schrijven van een businessplan (waarbij je een uitgebreide analyse van de markt en concurrentie maakt, onderbouwt wat het product of dienst inhoudt en wat het succesvol zal maken), kiezen wij voor de weg van experimenteren. Iedere bedrijfstak die we willen bijsturen of nieuw willen ontwikkelen, benaderen we als een experiment.

Tijdens de businessmodel challenge die we afgelopen najaar hebben gevolgd, hebben we geleerd hoe we ideeën kunnen omzetten in een experiment. Zodat we vervolgens kunnen testen of het daadwerkelijk een goed idee is. Deze tools zijn gebaseerd op LEAN Startup. Lean startup gaat ervan uit dat de toekomst altijd onzeker is. Je kan dus maar beter zo snel mogelijk testen of je ideeën daadwerkelijk product-waardig zijn en of er überhaupt vraag naar het product is.

In plaatst van eindeloos analyseren, zullen we een idee in een MVP (Minimal Viable Product) gieten en dan meten. Hierbij is de formule simpel: is er vraag naar —> meer inzetten. Bij geen respons —> stoppen. Zo waken we ervoor dat we grote investeringen doen, zonder getest te hebben. Op deze manier vind je, soms met een omweggetje, het product of de dienst waar echt vraag naar is.

Dus JA we maken de juiste keuzes en de tools geven ons houvast en richting. Geen vast eind resultaat, maar een bewegende ‘stip op de horizon’ waar we, al experimenterend, naar toe koersen. Op weg naar de meest ideale versie van Haven Winkeloord 3.0.

x Esther

7 Reactie's
 • Pieter
  Geplaatst op 21:52h, 15 maart Beantwoorden

  Leuk stukkie! Succes!

 • Anneke
  Geplaatst op 22:27h, 15 maart Beantwoorden

  Hoi Maris, klinkt solide. Dus stap voor stap en goed blijven kijken wat de gevolgen zijn van iedere stap en zo nodig bijsturen. En vooral genieten van het proces en van elkaar. Liefs uit Wierden

 • wilma van der wolf
  Geplaatst op 23:35h, 15 maart Beantwoorden

  Liefurds, ik heb met veel belangstelling de blogs (een paar keer) zitten lezen en het eerste dat me daarbij opviel is dat ik onder de indruk was van een soort onbevangen enthousiasme dat ik hierin proefde. Vervolgens kwam in me op: “dat gaat wel goedkomen daar”. Het enige waar ik naar heb lopen zoeken is wat nu de omschrijving van die Specifieke doelgroep voor jullie is, daar ben ik wel benieuwd naar. Groetjes van Wilma

 • Bert
  Geplaatst op 09:00h, 16 maart Beantwoorden

  De keuze voor LEAN Startup lijkt me een prima keuze om jullie ideeën te toetsen en te realiseren. Is een praktische werkwijze die volgens mij goed bij jullie past. Focussen en uitproberen dus. Alle vertrouwen dat jullie een succesvolle toekomst tegemoet gaan. Succes. Bert

 • Peter Bos
  Geplaatst op 12:11h, 16 maart Beantwoorden

  Leuke blog!
  En ik denk dat deze uitleg voor veel mensen verhelderend werkt.
  En fijn dat jullie de nieuw opgedane kennis en ideeën meteen in de praktijk kunnen gaan toepassen.
  Ik ben in ieder geval van overtuigd dat jullie de juiste koers zullen varen!
  Gr. Peter

 • matjedenhartog
  Geplaatst op 16:53h, 17 maart Beantwoorden

  Lief Team

  Leuk weer te lezen dat jullie langzaam aan gaan zien hoe of jullie plannen haalbaar kunnen worden.
  Al zullen jullie nog weleens een addertje onder het gras tegenkomen maar goed zoeken dan.
  Veel succes met z,n allen.
  liefs oma.

 • Bart Verweij
  Geplaatst op 20:11h, 18 april Beantwoorden

  Hi Esther en Team,

  Ik zat even te surfen en kwam jullie nieuwe website tegen. Superleuk om als oude zomerkracht te zien hoe jullie bezig zijn en welke ontwikkelingen er allemaal te wachten staan. Exciting!!!!! Heel veel succes met z’n allen en ik kom snel weer eens een keertje kijken!

  Groetjes,
  Bart

Geef een reactie