Hallo Focus
349
post-template-default,single,single-post,postid-349,single-format-standard,bridge-core-2.1.8,,qode-title-hidden,transparent_content,qode-theme-ver-20.5.1,qode-theme-bridge,hide_inital_sticky,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Hallo Focus

Haven Winkeloord is in transitie. De 3e generatie kruipt langzaamaan achter het roer. In deze transitie-blog schrijft deze nieuwe generatie over het proces en alle hobbels, kuilen en fijne momenten die daarbij langskomen.

MVP, USP, BMC, Customer Segment, MUM-test, stakeholder, business 2 business, circulaire economie, content, Buitenplaats, permacultuur, aannames, Value Proposition, vrij-verval-riool, affordable loss, pivot, Key Activities, pitch, pakket van eisen, impact, extensief groen, zichtlijn….

2015 stond volop in het teken van leren. Wat hebben we veel geleerd. Over het maken van een business model, het invullen van een business canvas, elektrische ketels, de kassa op je smartphone, het uitvoeren van experimenten, het interviewen van onze doelgroep, hoe bepaal je überhaupt een doelgroep..? Hoe voer je samen nieuwe werkwijzen in? En hoe zorg je dat iedereen de veranderingen op zijn of haar manier kan volgen en invoeren? Hoe hou je connectie met elkaar en met de dingen die je doet? Hoe hou je de beren van angst op afstand? En als ze er dan toch zijn, hoe kan je dan een dansje met ze doen?

Zoveel verschillende dingen en in alles komt één wijsheid terug: Het vinden en volgen van Focus.

Hallo Focus! 😉 Dat is voor mij de meest waardevolle les van 2015 als het gaat om de haven.

We ontkomen er niet aan dat het bedrijf zich op veel verschillende vlakken aandient, zowel in alles wat sowieso doorgaat, als alle nieuwe plannen. Telkens maken we pas op de plaats om opnieuw de focus te vinden. De week voor kerst hebben we onszelf met z’n vijven weer een dag opgesloten om ideeën en plannen te inventariseren en samen te besluiten wat de komende maanden uitgevoerd kan worden en wat nog even op de plank blijft liggen. En dan wordt ook weer duidelijk hoe belangrijk en tegelijkertijd hoe moeilijk het is om Focus te volgen.

Wij vijven verschillen onderling in wat we aankunnen. We gaan zo snel als de langzaamste en tegelijkertijd realiseren we ons allemaal dat de ontwikkelingen wel door moeten gaan. Tegenstrijdig soms. Focus helpt dan om stapsgewijs te kunnen werken. Wat moet er minimaal aanwezig zijn zodat de klant onze visie kan ervaren? Wat moet er minimaal aanwezig zijn zodat onze woorden niet alleen woorden blijven? Wat is er nodig om voldoende geld te kunnen laten stromen? Focus helpt ons om te blijven voelen, zodat we onze eigen energie kunnen inzetten om de veranderingen te dragen.

Door Focus steeds op te zoeken, kunnen we inzoomen op wat het nu is en de eerste (kleine) stap zetten in de richting van het einddoel. Regelmatig zorgt Focus ervoor dat we minder snel gaan dan we eerst dachten. Waardoor het vanaf buiten wellicht lijkt dat we stilstaan of dat we te rigoureus de eerste stappen hebben gezet. Focus geeft dan echter aan dat wij, om onszelf niet omver te lopen, kleinere stappen moeten maken. Stappen die we steeds zorgvuldig kunnen voorbereiden, doorvoelen, onderzoeken en uitvoeren. Focus zorgt ervoor dat we onszelf over vijf jaar tegenkomen in een bedrijf dat voelt als een goed passend warm vest in plaats van een te krap jasje. Fijn dat we Focus afgelopen jaar hebben leren kennen en nog fijner dat ie wil blijven! 😉

Mariska

2 Reactie's
 • Carla
  Geplaatst op 10:23h, 18 januari Beantwoorden

  Let the focus go,
  Let the focus grow,
  Let the focus flow.

 • matjedenhartog
  Geplaatst op 14:30h, 20 januari Beantwoorden

  Fijn dat die Focus wil blijven en wil helpen.
  Neem geduld en het komt met jullie en met Focus wel goed!
  Blij dat ik met Mariska’s blog mag meeleven.
  Veel succes,
  O en O.

Geef een reactie