‘recreatie’ een oppervlakkige invulling van vrije tijd?
321
post-template-default,single,single-post,postid-321,single-format-standard,bridge-core-2.0.2,,qode-title-hidden,transparent_content,qode-theme-ver-19.9,qode-theme-bridge,hide_inital_sticky,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive

‘recreatie’ een oppervlakkige invulling van vrije tijd?

Haven Winkeloord is in transitie. De 3e generatie kruipt langzaamaan achter het roer. In deze transitie-blog schrijft deze nieuwe generatie over het proces en alle hobbels, kuilen en fijne momenten die daarbij langskomen.

Recreatiebranche, een recreatiebedrijf of recreëren.
 Uitgeholde woorden? Een oppervlakkige invulling van vrije tijd?

 

In de vierde van de mavo moest ik een beroepsopleiding kiezen. Ik heb nog even gedacht aan de marine, maar dat raadde Cock me sterk af en ik denk dat hij dat wel goed heeft gezien. De keuze bestond daarna uit: detailhandel, tourisme en recreatie of sociaal pedagogisch werk. De laatste is het geworden, vanwege mijn toen al hang naar diepgang. Opgroeien op de haven was heerlijk, maar deze voortzetten was echt geen optie. Tien jaar lang heb ik hier dan ook niet over nagedacht of maar enig verband gezien tussen mijn sociale vak als orthopedagoog en de haven. Waar mensen recreëren door ‘eenvoudige’ activiteiten zoals varen, kamperen, uitwaaien en een rondje wandelen over het terrein.

In mijn werk komt er steeds meer aandacht voor wat stress voor invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen. We krijgen uit de wetenschap meer en meer kennis over ons ingenieuze stressregulatiesysteem en wat daarbij helpend is en wat juist niet. Kleine dingen als aanraken, ademhalen en letterlijk een warm bad nemen, kunnen al heel veel doen voor de ontspanning van kinderen. Wanneer kinderen meer ontspannen zijn, komen ze weer aan leren toe. Voor volwassen is het niet anders. Alleen vergeten we vaak dat er zo’n zelfde nieuwsgierigheid, waarmee kinderen de wereld willen ontdekken, ook nog gewoon in ons zit.

 

‘Recreation’ has lost its original meaning. Now ‘recreation’ means enjoying a holiday, enjoying fun, playing around. But in fact, whenever you are playing and you are on a holiday, something is created in you – it is actually recreation, it is not just fun. Something that dies in work and in the day-to-day world, is born again. 
OSHO

 

Onlangs stuitte ik op bovenstaand citaat, het is voor mij dé brug tussen mijn hang naar diepgang en de haven. Opeens wordt de haven een plek waarin kan worden bijgedragen aan welbevinden van mensen. Wat ik rond mijn zestiende als oppervlakkig zag; varen, kamperen, uitwaaien, bootje huren en lummelen, krijgt veel meer betekenis. Door de snelheid van de dag vergeten we vaak te ervaren wat de impact kan zijn van deze activiteiten. Ons hoofd blijft maar doorgaan en juist in deze simpele activiteiten ontstaat ook de ruimte om te recreëren. Het herscheppen van de situatie waar we ons in bevinden of het vanuit een groter perspectief kunnen bezien. Hoe zweverig dit allemaal ook klinkt 😉 voor mij is het essentieel om plezier te hebben in de dingen die ik doe.

Dus ogenschijnlijke simpele bezigheden die je kan doen op de haven, kunnen een enorme impact hebben op onze diepere lagen. Hierbij kan je denken aan het los laten van spanning of het maken van een keuze. Wat een extra dimensie geeft dat aan een recreatiebedrijf! Wij zien het als uitdaging om deze diepere betekenis van het woord recreëren, zo simpel mogelijk te vertalen in de sfeer op haven Winkeloord.

 

ONTSPANNEN BEN JE LEUKER

door uit je dagelijkse sleur te stappen re-creëer je;
plezier dat verdwenen is in het dagelijks leven, wordt zo herontdekt!
Daarom kun je buiten de stad en in het groen, bij ons varen, logeren, lummelen en re-creëren

 

x Esther

 

 

6 Reactie's
 • Margot van Diesburg
  Geplaatst op 17:18h, 08 december Beantwoorden

  Ja, Esther ook voor ons was dat een heerlijkheid.
  We verheugden ons op 1 april. Weer lis zijn van de dagelijkse sleur. ‘S-avonds na het werk lummelen, varen en al de dingen die je benoemt.
  Alleen wij worden op dit moment zeer triest, want alle dingen die je zegt zijn voor ons lege woorden geworden! Hoe triest ziet het er nu al uit. Hoe triest zal het straks zijn. Of wij het volhouden betwijfel ik, het groen is grauw. Plezier recreëren verdwijnt met de caravans!
  Groet,
  Margot van Doesburg

  • Esther Griffioen
   Geplaatst op 15:54h, 09 december Beantwoorden

   Beste Margo, bedankt voor je open reactie.
   Ik zal eerst ter verduidelijking aan andere lezers willen geven over dat je één van de klanten bent die nabij de loods een caravan heeft staan. Je hebt van ons begin 2015 een brief ontvangen dat we die zone willen vernieuwen en doorontwikkelen. Dat betekent voor jou en een aantal anderen in die zone, dat dit het laatste sta-seizoen wordt, enkele anderen hebben het laatste seizoen al achter de rug.
   In je reactie benoem je hoe triest het voor jullie is om dat los te moeten laten en dat kan ik me goed voorstellen; op die manier recreëren was voor jullie fijn en dat het verdwijnt is heel vervelend. Op je vraag hoe triest het [red. terrein] straks zal zijn wil ik ook graag reageren. Het terrein is in ontwikkeling. Dat betekent dat het er nu triest uitziet (zeker in de winter) en dat er iets moois voor terugkomt. Dat ‘iets’ is onderdeel van een visie die we voor het hele terrein voor ogen hebben; Een open en groen parklandschap dat voor iedereen toegankelijk is en dat als entree dient naar de Vinkeveense Plassen. Om het voor iedereen toegankelijk te maken, betekent dan ook dat de vaste seizoensplekken die voor een selecte groep mensen als heel fijne recreatieplek golden, eerst plaats moeten maken. Wellicht geldt dan later ook voor jou, dat het een fijne plek is om naar terug te keren.

   Met vrolijke groet, ook namens Cock, Marjo, Mariska en Yordi,

   Esther

 • Carla
  Geplaatst op 18:54h, 08 december Beantwoorden

  Dat zijn mooie woorden, Esther

 • Anneke Cnossen
  Geplaatst op 19:12h, 08 december Beantwoorden

  Hoi Esther, mooie verbinding tussen recreatie en diepgang! Ik ben me nooit eerder bewust geweest van de betekenis van dit gave woord. Steeds opnieuw beginnen, scheppen, hier-en-nu, aanwezig zijn. Bedankt!

 • Catrien
  Geplaatst op 00:00h, 10 december Beantwoorden

  Es, wat een prachtige blog!! Heel fijn om te lezen. Xx

 • matjedenhartog
  Geplaatst op 17:40h, 10 december Beantwoorden

  ik hoef niet te varen ,maar heerlijk in de zon zitten lezen is voor mij ook recreeren
  je mooie verhaal stemt tot nadenken en uiteraard ook doen.
  jullie allemaal veel succes met de plannen met een zonnige toekomst.
  oma.

Geef een reactie