aan·dacht (de; v(m)): oplettendheid, belangstelling
320
post-template-default,single,single-post,postid-320,single-format-standard,bridge-core-2.1.8,,qode-title-hidden,transparent_content,qode-theme-ver-20.5.1,qode-theme-bridge,hide_inital_sticky,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

aan·dacht (de; v(m)): oplettendheid, belangstelling

Haven Winkeloord is in transitie. De 3e generatie kruipt langzaamaan achter het roer. In deze transitie-blog schrijft deze nieuwe generatie over het proces en alle hobbels, kuilen en fijne momenten die daarbij langskomen.

Het is 6 augustus, half 10 ’s ochtends. De dag dat de berekeningen vertellen dat het kindje in mijn buik precies 40 weken aan het groeien is. Zoals ze zeggen: de buik van een zwangere gaat pas echt groeien zodra ze met verlof is. Er is dan rust en ruimte voor wat gaat komen. En dat geldt eigenlijk voor alles dat aandacht, rust en ruimte krijgt, dat groeit.

De afgelopen verlofweken heb ik goed kunnen ervaren hoe belangrijk het is stil te kunnen staan bij veranderingen. Dat aandacht geven aan dat wat nieuw en spannend is, essentieel is om te kunnen blijven voelen wat voor jou de beste weg is.

Ik realiseer me dat eenzelfde proces gaande is bij Winkeloord.

Als ik de definitie van aandacht google, zegt De dikke van Dale:

aan·dacht (de; v(m)): oplettendheid, belangstelling.

Deze definitie past sterk bij de intentie die ik voel bij het woord Aandacht. Aandacht zit voor mij in eerste instantie in de kleine dingen, in details die je opvallen in een ruimte, verse bloemen op tafel. Dat is wat je ziet. Maar Aandacht zit ‘m, voor mij, nòg meer in interactie met jezelf en met de ander. Bewust zijn van jezelf en de ander, belangstelling hebben. En dat is iets wat ik steeds meer voel groeien binnen het team.

Veel veranderingen komen voort uit plannen voor de toekomst, die Esther, Yordi en ik uiteindelijk samen met het team zullen gaan dragen. De afgelopen maanden hebben we geleerd dat, om een verandering in te zetten, het essentieel is hiervoor zelf ook vaak aanwezig te zijn, zodat je met elkaar in contact blijft en hobbels op tijd terug kan koppelen aan elkaar. Soms vindt er een felle discussie plaats, krijgen we de wind van voren vanuit het team. Achteraf gezien, zijn dit altijd momenten waarin wij te snel gingen, te weinig Aandacht hadden voor de dagelijkse gang van zaken, voor de verandering die we van de teamleden vragen, zonder hen er voldoende bij te betrekken en te overleggen. Samen bouwen aan een team waarin je elkaar mag aanspreken als je iets niet fijn of goed vindt en elkaar complimenten kan geven als je tevreden bent, ervaar ik als een onwijs leuk proces. Ik ben stiekem best een beetje trots op hoe we dit samen aanpakken en dat, wat mij betreft, de resultaten hiervan steeds meer doorschemeren.

Ik geloof dat, naast Aandacht voor details en de omgeving, Aandacht voor elkaar één van de belangrijkste bouwstenen voor Winkeloord 3.0. is. En wanneer wij dat in het team met elkaar goed voor elkaar hebben, de klant dat zeker ook voelt.

Mariska Griffioen Haven Winkeloord Round 1

Mariska

5 Reactie's
 • Kors & Lida den Hartog
  Geplaatst op 20:38h, 08 augustus Beantwoorden

  Leuk om te lezen Mariska. Toch ook wel een beetje spannend nemen wij aan. Zo vlak voor de bevalling. Heel veel sterkte en geluk. Kors & Lida.

 • Ellie
  Geplaatst op 09:39h, 09 augustus Beantwoorden

  He lieve Mariska, Wat prachtig om te lezen en ja, hoe waar. Ik ben momenteel veel aan het schetsen. En dat verandert mijn beleving volkomen. Want het vraagt Aandacht (rustige, open observatie) om iets in een paar lijnen vlot op het papier te zetten. Zo heel handig ben ik dus nog niet want het raakt sterk aan mijn tijdsbeleving. Van altijd maar doorgaan naar helemaal stil staan bij iets wat je met gemak onbeduidend zou kunnen noemen. Totdat je de tijd neemt om er eens lekker naar te kijken. Nu loop ik heel anders door de straatjes hier. Ja, ik geloof dat ik Aandacht inmiddels sterk associeer met een Nieuwe Tijdsbeleving. En dat is wat jullie graag uit willen dragen toch?
  Wat zou het mooi zijn als die kleine dat met de paplepel ingegoten krijgt. Ik kom dan ook af en toe mee-eten. hoor. Alleen geen gortepap. Lange-vinge-pap-met-vel als ik een suggestie mag doen 😉

 • Femke
  Geplaatst op 09:29h, 10 augustus Beantwoorden

  Maris, wat een prachtig stuk! Met Aandacht gelezen, het komt echt binnen… Wat een levenswijsheid krijg ik zomaar even kado op de maandagochtend. Merci! Dikke zoen

 • matjedenhartog
  Geplaatst op 14:05h, 10 augustus Beantwoorden

  Lieve Mariska leuk om je bloc te lezen en ik ben het helemaal met je eens dat aandacht voor elkaar heel
  belangrijk is soms ben ik zo met mezelf bezig dat ik in aandacht voor de ander tekort schiet.
  Jou bloc stemt tot nadenken bedankt zo kan jong oud helpen .
  sterkte bij je hoog zwangerschap. liefs oma

 • Jos&Marion
  Geplaatst op 12:24h, 16 augustus Beantwoorden

  Hoi Mariska mooi om te lezen en ik zal zeker de verandering blijven volgen. Ben er van overtuigd dat de aandacht die jullie er aan schenken basis is voor een mooi Winkeloord 3.0 . Aandacht voor andere is top maar aandacht voor jezelf is zeker net zo belangrijk anders hou je het zelf ook niet vol.. Groet Jos

Geef een reactie