Ik heb geen tijd om me te haasten
319
post-template-default,single,single-post,postid-319,single-format-standard,bridge-core-2.1.8,,qode-title-hidden,transparent_content,qode-theme-ver-20.5.1,qode-theme-bridge,hide_inital_sticky,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Ik heb geen tijd om me te haasten

Haven Winkeloord is in transitie. De 3e generatie kruipt langzaamaan achter het roer. In deze transitie-blog schrijft deze nieuwe generatie over het proces en alle hobbels, kuilen en fijne momenten die daarbij langskomen.

Na twee heerlijke weken surfen in Marokko ben ik weer terug in het ‘snelle’ Nederland. Het is wel even schakelen tussen de paar keuzes die ik had in Marokko en de overvloedige mogelijkheden die in Amsterdam weer op me afkomen.

geen_tijd_om_te_haastenOok al staat op de sticker van mijn laptop ‘ik heb geen tijd om me te haasten’ van Igor Stravinsky, toch voel ik de spanning weer langzaam in mijn systeem komen. Er is zoveel te doen en zoveel om over na te denken. Verdrietige brieven sturen aan klanten waarin we een einde van haven oude stijl aankondigen. Nieuwe ideeën die tijdens mijn reis zijn ontstaan die ik wil uitwerken. Een kleine frummel opkomst en een verhuizing die in volle gang is (Yordi en Mariska verwachten deze zomer een kindje en zijn in het Pinksterweekend van Amsterdam naar Vinkeveen verhuisd). Interessante ontwikkelingen op mijn werk. Meer willen kiten, want dat doet me zo goed! Het is allemaal leuk en toch groeit de spanning…

Zo even van een afstandje, door mijn reis gecreëerd, wordt heel zichtbaar dat ‘Wij geloven in de kracht van ontspanning’ * nu al een enorme uitdaging voor ons is. Toch voel ik dat hier voor ons ook de sleutel zit. Het zit (hoe cliché ook) in de kleine dingen van; het rijden over het dijkje naar de haven, het stappen in de boot om te verhuizen, de ruige bloementuin naast het huis. Misschien moeten we wel eerst meer ‘meester’ worden in ontspanning, om dit in ons op te nemen, voordat we het kunnen uitdragen. Want, hoe doe je dat?

In de middeleeuwen kreeg kreeg men in een heel leven evenveel prikkels te verwerken als wij in een dag. Kinderen maken vaak een stap in hun ontwikkeling tijdens de zomervakantie. Hoe komt dat? Zou het zo kunnen zijn dat het minder hoeven te doen en meer kunnen lummelen, kinderen de ruimte geeft om meer te kunnen groeien?

begin met het waaromTijdens mijn vakantie ben ik veel jonge medereizigers tegen gekomen die allemaal stoeien met hoe hierin koers te houden. De één gaat er overheen en krijgt een burn-out en de ander zegt zijn baan op om nu te leven en uit te zoeken waar hij het eigenlijk allemaal voor doet. De eerste stap is kennis vergroten over wat stress en burn-out voor impact hebben op je lichaam en persoon. Hier zijn we in Nederland al een eind mee. In Marokko kennen ze trouwens het woord burn-out nauwelijks. Echter daadwerkelijk kunnen ontspannen is een heel andere dimensie. Ontspannen gaat via de weg van ervaren.. en juist hiervoor willen we de haven op nieuw inrichten.

Terwijl ik aan het schrijven voel ik de spanning omslaan in plezier.. Leven op de grens van spanning en ontspanning, daar zit de creativiteit, flow en uitdaging!

x Esther

 

 * ‘Wij geloven in de kracht van ontspanning’ is de kern waarop de nieuwe ideeën voor Haven Winkeloord gebaseerd zijn. Met het maken van de plannen hebben we de theorie van Simon Sinek als leidraad gebruikt. ‘Wij geloven in de kracht van ontspanning’ is in deze theorie de ‘Why’. Meer hierover weten? Bekijk zijn TED-talk van 18 minuten op Youtube. Super interessant!

 

 

3 Reactie's
 • Michel
  Geplaatst op 10:34h, 10 juni Beantwoorden

  Helemaal mee eens Esther. Ik kap ermee voor vandaag. Lekker met een boek in de zon zitten en nadenken over wat je schrijft. Het is waar! Maar hoe doe je dat dan? Er is maar 1 antwoord: Doe het!.

 • laura baldwin
  Geplaatst op 08:35h, 13 juni Beantwoorden

  Mooi geschreven es, ik wist niet dat je dat óók al kon! Volgens mij maken jullie van een superplek een droomplek.. Liefs!

 • Wilma Griffioen
  Geplaatst op 08:43h, 13 juni Beantwoorden

  Wat een inspirerend schrijven, Esther, en zo waar.! Geniet! Fijn om met zo’n positief verhaal de dag te beginnen. Groetjes

Geef een reactie